Ege Postası
Geri

CHP’li Aydın’dan Bakan Nebati’ye ‘iktisat’ eleştirilerine yanıt: Bu vesileyle gözlerindeki ışık… 

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi CHP Grup Başkanvekili Murat Aydın, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin İzmir İktisat Kongresi üzerinden yaptığı eleştirilere yanıt verdi. Büyükşehir’in düzenlediği kongrenin merkezi iktidara karşı ya da onlara alternatif olarak düzenlenmediğinin altını çizen Aydın, “Hükümetin İzmir İktisat Kongresi’nin 100. Yılında Türkiye'nin ekonomisiyle ilgili bir çaba içerisinde olmasından memnun oluruz. Belki bu vesileyle batırdıkları ekonomiyi kurtarmak için belki de akıllarına bir fikir gelebilir. Belki Sayın Bakan bu kongre vesilesiyle gözlerinin ışıltısından başka bir fikirler üretebilir” dedi.
CHP’li Aydın’dan Bakan Nebati’ye ‘iktisat’ eleştirilerine yanıt: Bu vesileyle gözlerindeki ışık… 
Haberler / Yerel Yönetimler
21 Aralık 2022 Çarşamba 17:04
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- İzmir’de 100. yılında 5. kez düzenlenmesi planlanan İktisat Kongresi hareketliliği devam ediyor.

İzmir Valiliği, ilk kongrenin düzenlendiği binanın orjinaline uygun bir şekilde yeniden inşa edilmesi ve kongrenin 100. Yılı olan 17 Şubat 2023 tarihine yetişmesi için çalışmalarını sürdürürken Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, bugün İzmir İktisat Kongresi 100. Yıl Tanıtım Toplantısında yaptığı konuşmada, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e yönelik eleştirilerde bulundu.

Bakan Nebati, “İzmir İktisat Kongre’mizin de ne manaya geldiğini çok iyi biliyoruz. Ancak ne yazık ki kongrenin düzenlendiği tarihi bina 1979 yılında yıkılmıştı. Bizler, bu mirasımıza sahip çıkıyor ve 1. İzmir İktisat Kongresi’nin gerçekleştirildiği binayı yine aynı yerinde ve aslına tamamen sadık kalacak şekilde hızla ve yeniden inşa ediyoruz. İnşallah en kısa sürede de tamamlayacaklar. Onlar yıkıyor, biz yapıyoruz” ifadelerini kullanırken İktisat Kongresi’nin 100.yılı için Büyükşehir tarafından da çalışmalar yürütülmesi konusunda Soyer’e sert çıktı. Bakan Nebati, “Bir ülkenin ekonomi politikalarını belirleyecek olan merkezi hükümettir. Eğer ki birileri merkezi hükümetin yapması gereken bir işi başkaları üstleniyorsa bu, amacı dışına çıkan bir çalışma demektir. Kusura bakmasınlar. Birileri kendilerine rol biçiyorsa...” demişti.

Öte yandan; Bakan Nebati’nin eleştirilerine İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi CHP Grup Başkanvekili Murat Aydın’dan yanıt geldi. 

Aydın, ortada bir rekabet ya da merkezi iktidara karşı yapılan bir program olmadığının altını çizerken binanın kullanılması noktasındaki eleştirilere karşı ise “Yaptıkları bina zat-ı şahanelerinin hazinesinden yapılan bir bina değil. Devlet hazinesinden yapılan bir bina” ifadelerini kullandı.

“SADECE BİR AÇILIŞ YA DA TÖRENDEN İBARET DEĞİL”

Nebati’nin kongreyi düzenlemenin merkezi iktidar düzeyinde düzenlenebilecek bir program olduğu sözlerine yanıt veren Aydın, “İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin görev ve yetkileri bellidir. Büyükşehir, bu kentle ilgili her çalışmanın içerisindedir. İzmir İktisat Kongresi’yle ilgili olarak uzun zamandır çalışıyoruz. Bizim için İktisat Kongresi, sadece bir açılış ya da tören yapılacak bir şey değil. Aylardır tüm sektörlerin temsilcileriyle çalışıp kongreyle ilgili hazırlık yapıyoruz. Biz programımızı yürüteceğiz. Hükümetin de program yapması onların takdirindedir. Herkes kendisine göre bir çalışma yürütür” dedi.

“ZAT-I ŞAHANELERİNİN DEĞİL DEVLET HAZİNESİNDEN YAPILIYOR”

Nebati’nin binanın CHP’li belediyeler tarafından yıkılması ve ardından binada toplantı yapmak istedikleri yönündeki ifadelerine de yanıt veren Aydın, “Yaptıkları bina zat-ı şahanelerinin hazinesinden yapılan bir bina değil. Devlet hazinesinden yapılan bir bina olduğuna göre hepimizin kullanımına açık kamusal bir binadan bahsediyoruz. Biz orayı  kullanır mıyız kullanmaz mıyız bilmiyorum ama onlardan istemek, onların lutfettiği bir yer değildir kamu binaları. Kamu binalarını kimin hangi şekilde kullanacağı bellidir. Kaldı ki bizim İzmir İktisat Kongresi ya da başka bir faaliyette bulunmak için birinden izin ya da onay almak gibi bir durumumuz yok. Onların alternatifi ya da onlara karşı olan bir şey değil bizim yaptığımız. Biz başka bir şey yapıyoruz. Onlar da başka bir şey yapıyorsa onların meselesidir. Bizim açımızdan bir sorun yok. İzBB, kendi çalışmasını, programını ve faaliyetini kendi yürütme iradesine ve gücüne sahip” ifadelerini kullandı.

“MERKEZİ HÜKÜMETİN BUGÜNE KADAR BİR FAALİYETİ OLDU MU?"

Aydın eleştirilere yönelik ayrıca şunları söyledi; “İzBB, İktisat Kongresiyle ilgili faaliyetleri aylardır yürütüyor. Merkezi iktidarın İzmir İktisat Kongresi’yle ilgili bugüne kadar bir faaliyet yürüttüğünü duydunuz mu? Ama biz aylardır bütün sektör temsilcileriyle görüşüp onlarla birlikte kararlar alıyoruz. Bunu bir çekişme vesilesi olarak da gömüyoruz, birbirinin alanına girme vesilesi olarak da görmüyoruz. Hükümetin İzmir İktisat Kongresi’nin 100. Yılında Türkiye'nin ekonomisiyle ilgili bir çaba içerisinde olmasından memnun oluruz. Belki bu vesileyle batırdıkları ekonomiyi kurtarmak için belki de akıllarına bir fikir gelebilir. Belki Sayın Bakan bu kongre vesilesiyle gözlerinin ışıltısından başka bir fikirler üretebilir.”

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası